torstai 27. syyskuuta 2018

Olet valaissut minun tietäni - Presidenttien puolisot

Päivi Storgård: Olet valaissut minun tietäni - Presidenttien puolisot
199 s., S&S 2017
kansi: Tuija Kuusela / Stiili
 
Suomen presidenttien puolisot on aihe, josta en kauheasti tiennyt mitään. Nimitasolla toki tiesin valtaosan puolisoiden nimistä, mutta siihen se sitten rajoittuikin. En tosin kauheasti tiedä itse presidenttienkään henkilökohtaisesta elämästä. Tämä kirja on joka tapauksessa presidenttien puolisoiden. Olet valaissut minun tietäni sisältää jokaisen presidenttipuolison tiiviin elämäkerran. Kokonaisuus oli mielenkiintoinen ja sai minut välillä ajattelemaan, että kyseisestä henkilöstä voisin lukea lisääkin.
 
Olet valaissut minun tietäni on lauseena ja kirjan nimenä kaunis. Se on lähes suora lainaus Risto Rytin kirjeestä puolisolleen Gerdalle. Miten runollinen tuo virkamies onkaan osannut olla! Mielestäni kirjan nimi kiteyttää hienosti sen, että presidenttimme ovat kukin olleet myös yksityishenkilöitä ja heidän puolisonsa ovat olleet heille tärkeitä. Teoksen nimestä tulee romanttinen olo, vaikka mikään rakkaustarinoita pursuava kirja tämä ei olekaan. Suhde presidenttiin on tietysti olennanen kunkin kirjassa esitellyn henkilön kohdalla, mutta pitkälti keskitytään kuvaamaan kuitenkin heidän persooniaan sekä omia urapolkuja ja asioita, joihin he ovat vaikuttaneet.
 
Mielestäni tämä teos on onnistuttu tasapainottamaan hyvin, kun otetaan huomioon se, että toisista presidenttien puolisoista tiedetään lähestulkoon kaikki mahdollinen ja toiset ovat varjelleet yksityisyyttään enemmän. Esimerkiksi nykyisen presidenttimme puolisosta Jenni Haukiosta tiedetään varsin vähän, kun taas joidenkin edesmenneiden presidenttiparien kirjeenvaihtoakin on voitu käyttää lähteenä. Jokaisesta presidentin puolisosta on onnistuttu kirjoittamaan mielenkiintoinen lyhyt katsaus/elämäkerta, ja minua jäi erityisesti kiinnostamaan Ester Ståhlbergin ja Tellervo Koiviston elämät. Ehkä jossain vaiheessa luen heistä vielä lisääkin.
 
Tästä teoksesta käy hyvin ilmi, että presidenttien puolisot eivät ole milloinkaan olleet passiivisia, vaan ovat kukin tavallaan olleet aktiivisina toimijoina mukana yhteiskunnassamme. Jotkut ovat olleet perustamassa avustusjärjestöjä, toiset ovat luoneet ansiokkaat työurat. Jokainen on tehnyt jotain muutakin kuin edustanut presidentin rinnalla, kulkenut tavallaan myös omaa polkuaan ja ollut silti samalla myös puolisonsa tukena. Kiinnostava teos kaikin puolin.

4 kommenttia:

  1. Minä pidin tästä paljon. Kiehtova sukellus historiaamme presidenttien puolisoiden kautta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin pidit tästä! :) Itse tykkään lukea tällaisia pienoiselämäkerran kaltaisia lyhyitä katsauksia eri henkilöiden elämään, joten siinäkin mielessä tämä oli minulle hyvä valinta.

      Poista
  2. Luin kyseisen kirjan. Paljon minulle uutta tietoa ei tullut, koska olen jo muun kirjallisuuden kautta tutustunut Suomen presidenttien puolisoihin. Kirjassa häiritsi suunnattomasti huono oikoluku, oli todella paljon kirjoitusvirheitä ja vuosilukuvirheitä. Viitattiin johonkin vuoteen ja sitten kyseinen vuosi puuttui. Virheitä oli kymmeniä. Tämä huolimattomuus laski paljon kirjan tasoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet kyllä oikeassa siinä, että oikolukuun olisi voinut panostaa. Minäkin olin välillä huomaavinani jotain epäjohdonmukaisuuksia, kuten vuosilukuvirheitä, mutta kokonaisuudessa ne eivät kuitenkaan minua liiaksi häirinneet. Toki aina toivoisi, että kieliasuun kiinnitettäisiin riittävästi huomiota ja helposti karsittavissa olevat virheet korjattaisiin.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.